EMDR therapie.net
Netwerk van EMDR-therapeuten
EMDRtherapie

Jan | lichaamsgeoriënteerde psycho(sociale)therapie

lichaamsgeoriënteerde psycho(sociale)therapie - Schijndel - Jan
Therapie Schijndel
mgr. van de Venstraat 20
5482 EM Schijndel
Stuur een bericht

✓ Ik bied ook online therapie aan

Goed dat je de stap gaat zetten.
Laat een bericht achter en ik neem zo snel mogelijk contact met je op.


Naam
Woonplaats
Email
Telefoon
BerichtEMI-therapie Schijndel

Ik werk o.a. met EMI, Eye Movement Integration. Deze methode heeft nog meer oogbewegingen dan EMDR, waardoor het hele visuele veld geactiveerd wordt.

Dat betekent meer mogelijkheden om de verschillende neurale netwerken (zenuwbanen) aan te vuren. Oogbewegingen: EMDR richt zich op REM en SEM (= de snelle en schokkende), EMI met name op de SPEM (= de zachtere langzamere bewegingen).

EMI adresseert het emotionele gedeelte van trauma of ziekte. Doel: oproepen van de innerlijke hulpmiddelen om pijnlijke herinnering op te lossen.


Over

Mijn naam is Jan (1956). Ik heb een praktijk voor lichaamsgeoriënteerde psycho(sociale)therapie. Specialisaties: Trauma, Hoogsensitiviteit, Spiritual Embodiment. Ik ben leertherapeut bij de traumaopleiding Somatic Experiencing.
Ik ondersteun babies, (kleine) kinderen en volwassenen.

Ik ondersteun en begeleid je vanuit empathie, compassie en een mate van lichtheid, gebruikmakend van mijn talenten en opgedane kennis en vaardigheden - als professional en ervaringsdeskundige (ook ik heb m'n pad te lopen). Ik bied juist lichaamsgeoriënteerde (psycho)therapie aan omdat ik zelf met eigen sores ervaren heb dat ervaringsgericht kijken, vanuit de lichamelijk waargenomen gevoelens, mij meer en verder heeft gebracht dan cognitieve / gedragstherapie.

Daarnaast heb ik tevens de ervaring dat diagnosen waardevol zijn, maar ook vaak met een vast enkelzijdig protocol worden aangepakt. De mens die we zijn wordt dan gemakkelijk als Patiënt met Diagnose gezien, wat is je stoornis of ziekte. Terwijl dat het zicht enorm kan beperken waardoor daadwerkelijke verlichting of oplossing langer duurt of niet wordt gevonden.

Veel klachten, fysiek en psychisch/emotioneel, zijn een signaal dat ons zenuwstelsel en daarmee onze innerlijke balans ontregeld is. Dat heeft direct invloed op ons vermogen gezond om te kunnen gaan met potentieel nare en schadelijke situaties in ons leven en ons 'overeind' krabbelen, oftewel met onze mate van veerkracht.

Aangetoond is dat schadelijke ervaringen in de kindertijd een voedingsbodem zijn om later in het leven chronische klachten en trauma te ontwikkelen. Dit kan dus fysiek, emotioneel of geestelijk zijn, als wel relationeel.


EMI-therapie

EMI helpt om "de puzzel" compleet te maken, op een gezonde manier. Hierdoor kan de ervaring als herinnering naar het lange termijn geheugen, echter de pijnlijke lading is er vanaf. Die lading zal je dan minder tot niet meer pijnigen. Achteraf, wanneer we er weer naar vragen, geven veel cliënten de feedback dat ze er niet meer mee bezig zijn geweest. Vaak ook zelfs er niet meer aan gedacht hebben.

EMI richt zich vooral op de onbewuste herinneringen.
We hoeven niet het 'verhaal' in te gaan met EMI. Bij EMDR is dat anders.

Een 1e EMI-sessie kan 1½ tot 2  uur duren, maar kan ook korter zijn. Dat is verschillend per persoon en afhankelijk van de band die cliënt en therapeut mogelijk al opgebouwd hebben in eerdere therapeutische sessies. De ervaring is dat EMI-sessies met kinderen korter in duur zijn. Van invloed is ook of er ontwikkelingstrauma speelt. Dan kan ondersteuning met andere vormen van therapie nodig zijn ter ondersteuning. EMI kan al wel de lading er afhalen.

En hoewel ieder mens anders is, uniek, is statistisch meetbaar dat na de 1e sessie 48% een vermindering van de ingebrachte klacht ervaart, of zelfs vrij van de  klacht is, en na de 2e 78%. Een duidelijke verbetering.

Opmerking: zoals je verderop in dit profiel kunt lezen is EMI slechts één van de in te zetten therapeutische methodieken. Bij mij komt het regelmatig voor dat een of 2 EMI-sessies onderdeel zijn van een langer traject. Natuurlijk kun je ook bij mij terecht met als eerste insteek behandeling op basis van EMI.

Wil je meer weten of een afspraak maken, neem dan contact met mij op.

Jan

Online therapie

De online therapie verschilt niet wezenlijk van Live aanwezig zijn in mijn praktijk. Deze blijft in de kern lichaamsgeorienteerd. Op dit moment gebruik ik daar Zoom voor. Wat nodig is, is een stabiele internetverbinding en je dient je zodanig te positioneren voor de camera dat ik in ieder geval je gezicht en liefst ook bovenlichaam kan zien. En ga alleen in je ruimte zitten, waar je niet gestoord wordt.

Sessieduur is 1 uur.

Mijn ervaring met sessies via (beeld)bellen dateert al van ver voor de huidige Coronatijd. En zowel voor mijn cliënten als voor mij als therapeut werkt dit uitermate goed. Natuurlijk heeft, als mogelijk, het Live bij elkaar komen de voorkeur. We zjn nu eenmaal biologisch geprogrammeerd als sociaal wezen.


Mededeling inzake corona-pandemie

We overleggen vooraf of gebruik van mondkapjes, spatscherm en/of handschoenen noodzakelijk is.
Voor en na uw komst worden door mij deurklinken, lichknoppen, kranen, leuning, etc, gedesinfecteerd.
Normaliter zitten we ca. 2m uit elkaar. Er word slechts bij hoge uitzondering door mij aangeraakt, alleen als het noodzakelijk is voor verwerking op betreffend moment. Ik ga er vanuit dat een interventie van buitenaf (bijv. aanraking door de therapeut) alleen nodig is als de cliënt onvoldoende of niet in staat is om het zelf te doen. Maar mijn voorkeur is dat wanneer je dat wel kan, dat ook doet. Wel door mij gecoacht. Dit bouwt neuraal netwerk en vertrouwen op bij jou als cliënt om het zelfstandig 'thuis' te kunnen doen.

Opleidingen & registraties

Ik ben opgeleid in:

 • EMI (Eye Movement Integration), een meer verfijnde en (vind ik) door-ontwikkelde vorm van EMDR;
 • Supervisor voor lichaamsgerichte (psycho)therapie i.o.
 • Somatic Experiencing® met diverse advanced workshops (traumabenaderingsmethode);
 • Ik ben ook leertherapeut bij de opleiding Somatic Experiencing;
 • Traumaverwerking bij Babies en kleine kinderen;
 • Resource Therapy (werken met persoonlijkheidsdelen);
 • Tension Releasing Exercises (TRE);
 • Co-dependency bij (trauma-gerelateerde) afhankelijkheid en mede-afhankelijkheid in relaties;
 • Neo-Hypnotherapie (lichaamsgerichte psychotherapie) bij de New Man Academie van Siddhartha van Langen en Angela Van Aubel: inner child, adem- en lichaamswerk, meditatie;
 • Medische basiskennis (HBO) - 2009;
 • NLP-practitioner bij de New Man Academie en het UNLP;
 • Familie- en Organisatieopstellingen bij: Siddhartha van Langen en Angela Van Aubel, Sneh Victoria Schnabel, Bertolt Ulsamer, Marianne Franke-Gricks, Ursula Franke, Ineke van Keulen, Jan Jacob Stam en Bibi Schreuder, Stephan Hausner, Matthias Varga von Kibéd, Margriet Wentink (methode Franz Ruppert), enz.;
 • Energy Psychology (Psych-K®, EFT, TAT, EAM, etc.);
 • Energetisch werk zoals:
  • Energetisch Manager (energetisch in balans brengen van locaties en organisaties) bij Stef Freriks;
  • Helen van onze Merkivah (regenbooglichaam) bij Hetty Xanthopolous-van den Bos;
  • Liquid Light Frequencies bij Healing Arts (Joanne van Wijgerden): docentenopl + kindercoaching;
  • Reikimaster;
  • DNA-Thetahealer level II;
  • Quantum Touch 1;
  • Esoterie (handlezen, tarot, numerologie).


Registraties

Specialisaties

Mijn specialisatie, zoals aan het begin van dit profiel vermeld, is de ondersteuning bij verwerken van (hoge) stress en trauma, als ook bij Hoogsensitiviteit (HSP) en Spiritual Embodiment.

Voortdurend hoge stress of trauma kan allerlei oorzaken hebben, deze zijn vaak het symptoom van iets wat op enig moment onverwacht, te snel of te langdurig teveel was voor ons, en wat daarna (kan ook pas veel later) zich in klachten is gaan uiten.

Hoogbegaafdheid kan ook de nodige ondersteuning nodig hebben. Mensen die het Hoogbegaafd zijn of als zodanig gelabeld zijn, kunnen zich alleen voelen, onbegrepen, regelmatig overspoeld door heftige gevoelens.

Ook naaste familieleden hebben regelmatig ondersteuning nodig bij Hoogsensitiviteit of Hoogbegaafdheid. Ouders moeten vaak zelf voortdurend initiatieven nemen en staan herhaald 'voor een gesloten deur'. Of weten niet hoe hun kind  te helpen omdat ze zelf daarin (nog) geen ervaringsdeskundige zijn. Ook broers/zussen kunnen hulp nodig hebben. Voor hen is vaak te weinig tijd of er wordt verlangd 'begrip'te tonen.
Ook kan het zijn dat een kind (of jijzelf) gediagnosticeerd is met ADHD, terwijl juist het drukke gedrag en zich niet kunnen concentreren een uitvloeisel is van het nog om moeten leren gaan met de Hoogsensitiviteit en/of -begaafdheid.

De meest behandelde klachten met emdr in mijn praktijk:

 • Hoofdpijn, zoals migraine.
 • Verwardheid, in de zin van niet kunnen concentreren of verminderd orientatiegevoel.
 • Evenwichtsstoornis. Kan zijn na een auto-ongeluk, maar bijvoorbeeld ook omdat in vroege jeugd gevallen met de fiets.
 • Medische operatie, terugkerende (pijnlijke, stressvolle) herinering.
 • COVID angsten.
 • ADHD

opm: vaak blijken eerdere niet verwerkte ervaringen hiermee verbonden te zijn. Kan zelfs zijn de ervaring die je hebt gehad tijdens de zwangerschap, zowel voor kind als moeder. Wat we ervaren voor, tijdens en na de geboorte kan een levenslange impact op ons hebben - totdat we er inzicht in krijgen en eindelijk de ervaring kunnen verwerken.

Tarieven

Ik reken € 90 per uur (normale sessieduur). Indien het nodig is de sessieduur te verlengen wordt evenredig het meerdere in rekening gebracht. Hierover is van te voren natuurlijk overleg.
De 1e sessie is tevens de kennismaking / intake. Die kan langer zijn dan 1 uur, maar bedrag blijft hiervoor € 90. Natuurlijk kun je vooraf telefonisch of per email vragen stellen.

Ik ben gecertificeerd therapeut, aangesloten bij SBLP (beroepsvereniging) en voor tuchtrecht bij TCZ.
Ik heb er voor gekozen niet opnieuw weer medische basiskennis te doen (ben voortdurend me aan het bij- en nascholen in de verschillende specialisaties). Dit betekent dat u geen aanspraak op vergoeding kunt maken bij de zorgverzekeraar.

Openingstijden

Maandag op afspraak
Dinsdag op afspraak
Woensdag op afspraak
Donderdag op afspraak
Vrijdag op afspraak
Zaterdag -
Zondag -

Ligging


Neem contact op

Wil jij ook verandering?

Ja, ik wil verandering
( Nee, ik zoek nog verder )
Goed dat je de stap gaat zetten.
Laat een bericht achter en ik neem zo snel mogelijk contact met je op.


Naam
Woonplaats
Email
Telefoon
Bericht


© Emdrtherapie.net - Emdr-therapie bij trauma, angsten en ptss in Nederland
| Disclaimer | Privacy verklaring | Reviews | Login |